Vi vil med vores pengeblog gøre dig i stand til at danne dig et overblik over finansielle produkter og ikke mindst sammenligne finansielle produkter.

 

Investering i aktier

Mange danskere er interesserede i aktier, men kommer af den ene eller anden grund ikke i gang med at investere. Der er dog kæmpe potentiale i aktieinvestering, da du har mulighed for at øge din formue. Selvom aktier kan gå begge veje, så viser markedet, at du gennemsnitligt kan forvente 7-8% vækst i formuen hvert år. Dermed er aktier en noget bedre forretning end at have dine penge stående på en bankkonto.

Introduktion til aktier

En aktie er en ejerandel i en virksomhed. Når du ejer en eller flere aktier, er du således aktionær i virksomheden.

Aktier kan både falde og stige i værdi, om end de fleste aktier gennemsnitligt stiger mere end de falder. Ved at investere i aktier kan du potentielt øge din personlige formue. Desuden kan du modtage dividende som aktionær i nogle virksomheder, ligesom du har indflydelse over de beslutninger der træffes i virksomheden, hvis du ejer en væsentlig del af aktierne.

Værdien af en aktie afhænger af selskabets samlede værdi, samt antallet af aktier i omløb. En aktie har altid en kurs – det er den pris, der er angivet på aktien. Hvis du ejer en aktie, er det positivt, når kursen stiger, da det så betyder, at den er mere værd, og at du kan sælge den og skabe profit. Kursen afhænger af udbud og efterspørgsel.

Aktier eksisterer både i Danmark og i udlandet. Som udgangspunkt har du ret til at handle og investere i aktier i de fleste lande, hvis bare du har en platform, der giver adgang til det. Mange danske investorer vælger dog at holde sig mest til det danske marked. Her er Nasdaq Copenhagen den største børs, og de 20 mest omsatte danske aktier indgår i det, der populært kaldes C25-indekset.

Hvor kan man købe aktier?

Der er en del forskellige steder, hvor du kan købe aktier. Vi har fundet frem til fire gode muligheder, som du passende kan overveje, hvis du gerne vil i gang med aktieinvestering:

Nordnet: En populær internetbank, der er åben for alle danske kunder. Hos Nordnet kan du have en opsparing stående, og du kan også investere i aktier fra det danske aktiemarked, samt mange udenlandske aktier. De har en glimrende platform, der er utrolig brugervenlig. Mange danske privatpersoner, som investerer egen formue, vælger at gøre det her. Nordnet indberetter selv dit overskud til Skattestyrelsen, så det gør tingene en del lettere. Desuden har de en stor vidensbase, og den kurtage, som du betaler, er forholdsvis lav.

Saxo Bank: Med platformen SaxoInvestor er Saxo Bank også et seriøst bud på et godt sted at investere. Gennemsnitligt betaler du en lavere pris, end du gør hos Nordnet. Til gengæld har de krav om større investeringer. Saxo Bank er derfor et perfekt sted for den lidt mere seriøse investor, som har et større beløb til rådighed. Mange professionelle kunder investerer igennem Saxo Bank, men der er også åbent for privatkunder med lidt mindre behov. Saxo Bank tilbyder tilmed nogle rimelige indlånsrenter, hvis du har ønsker at få dine sparepenge forrentet.

eToro: En international platform, hvor du også har adgang til mange aktier. Der er ingen kurtage på handel, hvilket er en stor fordel. Du kan også investere i valutaer, krypto, råvarer og meget mere. eToro er et rigtigt interessant sted at handle og bør bestemt overvejes. Deres platform er ret populær i andre EU-lande.

Investering igennem egen bank: De fleste danske pengeinstitutter giver dig også mulighed for at investere. Ofte kan det gøres igennem netbanken, eller også kan du kontakte din bankrådgiver om at investere pengene som du ønsker det. Banken giver dig også mulighed for at investere i fællespuljer, hvor de klarer det hele. Hos de fleste banker har du altså frit valg mellem selv at investere dine penge og at lade banken tage ansvaret. De fleste danske banker har dog høje gebyrer på fx handel med udenlandske aktier, hvis er værd at være opmærksom på. Der er fordele og ulemper ved begge strategier, så det afhænger meget af din mentalitet.

Fordele ved aktieinvestering

Det kan stærkt anbefales at komme i gang med aktieinvestering. Det er umiddelbart den bedste måde at øge din formues størrelse, idet aktiemarkedet normalt byder på ganske fin vækst.

Undersøgelser viser, at det vestlige aktiemarkedet gennemsnitligt vokser med næsten 8% om året. Hvis du kan øge din formue med 8% årligt, så er det en del bedre end alternativerne, som fx at have en opsparing stående til en rente på bare 1% eller endda mindre.

Det danske aktiemarkedet har faktisk vist sig at være endnu stærkere end det globale snit, idet OMX Copenhagen GI’s gennemsnitlige afkast har været 14,13% årligt mellem 2002 og 2017 ifølge Nordnet. Det er dog inklusiv udbytte og renters rente effekten.

Aktieinvestering kan altså være en vej til en større formue. Det kan også give dig mere viden om finans og økonomi. Fordelene er mange, og de kan mærkes på flere forskellige måder.

Historisk afkast er dog ingen garanti for fremtidigt afkast, og det bør du altid huske på, når du investerer. Der stilles ingen sikkerhed, og det kan også sagtens gå den anden vej. Men vi kommer ikke udenom, at potentialet er en del større ved aktier end ved de fleste andre måder at håndtere din opsparing på.

Beskatning af aktier

Du skal som udgangspunkt betale skat af dit overskud i aktier. Ved køb af aktier skal du oplyse købet til Skattestyrelsen, men du skal ikke betale noget. Ved salg af aktier betaler du den såkaldte aktieskat af overskuddet. Ender du i stedet med underskud, kan du trække tabet fra, hvis ellers du huskede at oplyse købet fra start. Du indberetter overskud/underskud på din årsopgørelse i rubrik 61-68.

Investerer du igennem Nordnet, indberetter de automatisk køb og salg af aktier til SKAT. Det samme vil ofte være tilfældet, når du investerer igennem egen bank.

Men vær opmærksom på, at det altid er dit eget ansvar at sikre, at alt er indberettet korrekt. Forholdet mellem aktier og SKAT er en smule kompliceret, så det kan være smart at tale med en revisor – i hvert fald når du skal sælge aktierne. På den måde sikrer du ikke kun, at alt går efter bogen, men desuden at du ikke kommer til at betale for meget i skat.

Tip: Tænk langsigtet

Medmindre du vil være daytrader (hvilket er noget mere risikabelt end almindelig investering), bør du altid tænke langsigtet, når du investerer i aktier.

Således undgår du den største varians, og du kan få det mest mulige ud af din formue.

Aktiemarkedet varierer, men hvis du binder dine penge i flere år, vil du se en mere balanceret vækst.

Desuden må effekten af renters rente ikke undervurderes: En formue, der forrentes igen og igen, vil ende med at være en del mere værd, end en formue, der bare forrentes én gang. Ved at tænke langsigtet kan du sikre mest mulig vækst af det beløb, som du har investeret.

Lav research inden du investerer

Medmindre du investerer i et helt indeks, eller er med i en større pulje, så vil aktiehandel som regel være på eget ansvar. Her er det vigtigt at lave research først – det er nemlig dumt at investere blindt.

Lær mere om aktiemarkedet, inden du binder dine penge til noget. Tjek op på kurserne og sørg for, at der er værdi i den pågældende aktie, før du investerer i den. Det kræver naturligvis en del research, men hvis du har planer om at investere din formue, er det også vigtigt, at du har en plan. Ellers er det bare gambling med forbedrede vilkår.

Du kan lære en del ved at læse med hos Nordnet, hvor de har mange artikler og guides til at blive en bedre investor. Der er også regelmæssige podcasts, som er værd at lytte til. Du kan selvfølgelig også investere igennem deres platform, hvilket er et plus. Der er samlet en masse nyttige ting samme sted.

God fornøjelse med at lære mere om aktier og økonomi. Læs også gerne vores andre artikler med råd til formueforvaltning og besparelser i hverdagen.